zomba.hu
ZOMBA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Emlékhely készül az énekesnőnek

Zomba híres szülötte, Boros Jolán magyar nóta énekes december 12-én lett volna 100 éves. Az operát hagyta ott a magyar nótáért, népdalért.

Emlékhely készül az énekesnőnek

FORRÁS: TEOL
2014. december 16. 23:31 , Legutóbb frissítve: 2014. december 17. 06:31 Gyuricza Mihály
Zomba | Zomba híres szülötte, Boros Jolán magyar nóta énekes december 12-én lett volna 100 éves. Az operát hagyta ott a magyar nótáért, népdalért.
 

Az opera-, népdal- és magyar nóta énekes Boros Jolánt mondhatni kultusz övezi Zombán, amiben nagy része van Témer Istvánnak, aki az önkormányzattól ment nyugdíjba tíz esztendeje. A magyar nóták, dalok szerelmese. Két rádiókészüléke van, és két éve, amikor elindult a Dankó Rádió, mindkettőn annak a hullámhosszát állította be, és ez azóta is így van. Az ő kutató, gyűjtő munkájának köszönhető, hogy egyre többet tudunk az énekesnőről. Például azt, hogy az édesapjának, Boros Józsefnek híres cigányzenekara volt Zombán, s egy tabódi német hölgyet vett feleségül. Bálokban, lakodalmakban játszott, nyaranta meg a Balatonon, éttermekben, ahol gyakran fellépett, énekelt a fiatal Boros Jolán is.

Zeneértők ott figyeltek fel a tehetségére, s Hóman Bálint és Pesti Pál miniszterek támogatásával operaénekesi diplomát szerzett. A Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályafutását, a II. világháború után a magyar nóták és népdalok mellett kötelezte el magát, s országos hírnevet szerzett. Naponta milliók hallgatták a rádióban. 1997. május 13-án hunyt el Budapesten, 83 éves korában.

A művésznő nem felejtette el szülőhelyét

Témer István, Boros Jolán földije és emlékének ápolója, nagy tisztelője, szerelmese a magyar nótának. Évek óta kutatja a művésznővel kapcsolatos emlékeket, adatokat. Erről a Dankó Rádió is tudósított, így jutott el Boros Jolán sógornőjéhez. Etelka néni mesélte el neki a művésznő életét. Elmondta, hogy az országos sikert követően az egész család Budapestre költözött, s híres zenész dinasztia lett, neves éttermekben muzsikáltak. Ám Boros Jolán nem felejtette el szülőhelyét sem, a hatvanas, hetvenes években kétszer is fellépett a zombai művelődési házban a rokonság és a helyi közönség előtt nagy sikerrel.

Süttői márványból faragják az emlékművet

Boros Jolán emlékét felkarolta A Zombai Romákért Egyesület is. Szancsik Máriától, az egyesület alelnökétől, a helyi roma önkormányzat elnökétől megtudtuk, hogy ők is beszállnak anyagilag is, meg a szervezést illetően is a kezdeményezésbe, amelynek célja egy emlékhely kialakítása. Az elvi támogatást eddig is megadta mindenki, beleértve a helyi önkormányzatot is, most már úgy látszik, hogy az EMMI jóvoltából az anyagiak is összejönnek. A tervek szerint a tavasszal adják át a süttői márványból készülő emlékművet, Deér Gábor épületszobrász alkotását, amelyet majd a Rozsnyai-sétányon avatnak fel.

www.zomba.hu | Copyright © 2020 Minden jog fenntartva | Kezdőlap | Kapcsolat | Impresszum | Jogi nyilatkozat | Felhasználási feltételek | Webinfo | Látogatók: 910724